top of page

Brushlettering!!!

Hoe begin je er aan? Wat heb je nodig?

We vertellen het je verderop in de blog.


Wat zijn brushpennen?


Brushpennen zijn stiften met een puntige, flexibele punt. Deze punten zijn erg gevoelig voor druk, waardoor je mooie verschillen in lijndiktes kunt maken. Zo oefen je veel druk uit bij downstrokes (lijnen naar beneden) en weinig bij upstrokes (lijnen omhoog). Je leert met brushletteren namelijk heel goed hoe je verschillende lijndiktes maakt. Zodra je brushletteren een beetje onder de knie hebt, zal de overstap naar kalligraferen met een kroontjespen ook een stuk kleiner zijn!


In onderstaand filmpje laten we je meerdere brushstiften zien en leggen we je ook uit hoe je er mee kunt schrijven.
Even samengevat:

Japanse Kalligrafiestiften


Persoonlijk vinden we deze het meest geschikt om te beginnen, omdat deze punten niet te flexibel zijn, zodat je deze nog goed kan beheersen. In 1 set zitten 3 zwarte stiften met een verschillende punt. Ideaal voor te brushletteren, schrijven of in te kleuren.


 


Pentel brush signDit is een beetje de gekleurde versie van de japanse kalligrafiestiften. Verkrijgbaar in 1 dikte en in 24 kleuren, apart of in set van 12 stuks. Geniet voor kleinere letters.Meer zien? Klik op de gewenste kleurBrushstiften Edding

Wil je grote letters schrijven? Dan raad ik deze stiften aan.


Dit is een basisset van 10 verschillende kleuren, maar je kan de kleuren ook mengen door gebruik van meerdere technieken. Ideaal voor handlettering, brushlettering, manga, mandala's tekenen en nog zo veel meer... 

Fudebiyori


Verkrijgbaar in 8 verschillende kleuren, deze stiften hebben een mooie metallic kleur, geschikt voor op alle kleuren papier. Grote punt, dus meer geschikt voor grote letters te schrijven.Brushstiften Folia

Hou je van grote letters?

Dan zijn deze ideaal voor jou. De brushstiften van folia hebben een brede sappige punt, je zal merken bij het schrijven van deze stiften dat je een beetje een aquarel effect gaat krijgen en meerdere tinten van de kleur in 1 letter.


Ga je graag met een waterbrush en aquarelverf aan de slag?

Dan kan ik je deze metallic aquarelverf absoluut aanraden. Voeg een paar druppeltjes water toe en begin met verven of schrijven. Zelf ben ik helemaal verliefd op dit setje vanwege de mooie zachte bling bling kleuren.  

Handige, compacte palette set met 12 kleuren watercolors.   Ideaal voor handlettering, brushlettering, schetsen, illustraties, sumi-e, etegami enzovoorts. Zeer geschikt voor traditionele Japanse brush pennen en waterbrush pennen

Meer weten over de metallic aquarelverf of waterbrush? Klik op het artikel.


Welk papier kan je best gebruiken?


In principe kan je elke soort papier gebruiken, maar je zal merken dat je met aquarel papier een veel mooier resultaat zult krijgen. Zeker als je kleuren wilt gaan mengen met water dan kan je best een dikker aquarelpapier gebruiken.

Klik op de naam van het papier en ontdek welke wij gebruiken. Aquarelpapier A5 en Aquarelpapier A6

Techniek

Bij brushletteren maak je verschillen in de diktes van de lijnen door afwisselend meer en minder druk uit te oefenen op je brushpen. Wanneer je een lijn omhoog schrijft (upstrokes), oefen je minder druk uit dan wanneer je een lijn omlaag schrijft (downstrokes). Hierdoor krijg je die mooie variatie in dikte.


In bovenstaand filmpje doe ik deze handeling ook voor.


Tip 1

Alle lijnen die naar boven gaan dunne lijnen, die naar onder gaan, dikke lijnen.


Tip 2

Geef niet op als het niet meteen lukt, je moet er even aan wennen dat je op deze stiften mag duwen, geef je vingergeheugen de kans om eraan te wennen.Ben je na het lezen van onze blog getriggerd en wil je meer leren?

- Schrijven met diverse brushstiften, waterbrush,...

- Kleuren mengen en blenden op verschillende manieren

- Letters afwerken en voorzien van schaduw

- En nog veel meer tips en tricks


Op regelmatige basis plannen wij brushlettering workshops, kijk gerust in onze workshopagenda voor de aankomende workshops.Mss tot binnenkort!!!!

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page